Zber kuchynského bioodpadu má niekoľko významných pozitív. Vďaka jeho triedeniu sa výrazne redukuje množstvo odpadu, ktoré inak končí na skládkach, jeho následné zhodnotenie v kompostárni možno využiť ako hnojivo napríklad na verejnú zeleň a zároveň si pri jeho triedení ľudia uvedomujú koľko potravín končí v koši zbytočne.
Čo patrí do kuchynského bioodpadu?
všetky tuhé a pevné časti z prípravy jedál rastlinného a živočíšneho pôvodu
všetky nespotrebované zvyšky jedál a potravín vrátane tých pokazených alebo po záruke (bez obalu!)
vrecká z čajov a usadeniny z kávy
potraviny po záruke vrátane mäsa a malých kostí (napr. z hydiny alebo rýb)
chlieb, pečivo, ryža, cestoviny, strukoviny a pod.
zaváraniny bez sklených alebo iných obalov a tekutej časti
ovocie a zelenina
vajcia a škrupiny z vajec
použité papierové vreckovky
kompostovateľné vrecká (certifikované!)
Čo nepatrí do kuchynského bioodpadu?
jedlé oleje a tuky (patria do nádob na jedlé oleje)
tekuté zvyšky potravín (polievky, omáčky a pod.)
zvierací trus
obaly z potravín
obaly po konzumácii jedla
kávové kapsule, cigaretové ohorky
veľké kosti (špikové kosti, rebrá a pod.)
nepotravinové výrobky ako plienky,
obsah vysávača a pod.
necertifikované kompostovateľné vrecká
Aby v kompostárni vznikol kvalitný kompost je potrebné dávať do hnedých nádob len kuchynský bioodpad. A preto vzniká otázka, v čom takýto odpad vyhadzovať. V plastových, papierových alebo žiadnych vreckách? Najvhodnejšie je vyhadzovať kuchynský odpad bez obalu, teda zbierať ho napríklad do vedra, ktoré sa po vysypaní odpadu použije znova. Druhou možnosťou je používanie kompostovateľných vreciek . V prípade, že kompostovateľné vrecká nepoužívate, použite radšej papierové. Ostatné obaly znehodnotia obsah celej nádoby, ktorý sa má ďalej a využívať.
Vďaka triedeniu bioodpadu vrátime prírode to, čo si berieme a zároveň pomôžeme obmedziť množstvo odpadu na skládkach.